Cityorkest Hilversum

 

 

 

Klik op de foto om deze te vergroten
Klik op pijltje naar links om terug te keren naar de website

 

Dirigent: Pieter van den Dolder
Repetitie-avond: dinsdagavond 20.00 – 22.30 uur
Locatie: Muziekcentrum van de Omroep, studio 2, Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum
Aantal muzikanten: per project 40 – 50

City Orkest

Het City Orkest is een amateurorkest uit Hilversum, dat zich vooral richt op het spelen van FILM-, MUSICAL-, POP-, JAZZ–, en LICHTE MUZIEK. In de huidige samenstelling is het City Orkest het best te vergelijken met het bekende Metropole Orkest. Zo zijn er maar een paar amateurorkesten in Nederland.

De vereniging bestaat uit zo’n vijfendertig spelers verdeeld over strijkers, koper- en houtblazers, een ritmegroep van drums, percussie, piano en contrabas. De leden oefenen op dinsdagavond in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en komen voor het merendeel uit het Gooi (Hilversum en omstreken), maar ook uit de regio’s Amersfoort, Amsterdam en Utrecht komen muzikanten wekelijks naar ons bijzondere orkest.

De levensloop van een bijzonder amateurorkest in Hilversum is nauw verweven met de naoorlogse geschiedenis van de Mediastad. Het City Orkest heeft sinds 15 november 1948 onder diverse namen opgetreden. Op die datum richtte een handvol medewerkers van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek in Hilversum een muziekgezelschap op. Het NSF Amusements Orkest trok al snel ook mensen van buiten het bedrijf aan. Toen Philips de fabriek inlijfde heette het orkest voortaan Philips Orkest Hilversum. Na veertig jaar, in 1988, ging het gezelschap op eigen benen verder en wijzigde de naam in City Orkest Hilversum. Ook de bezetting veranderde meer dan eens. Mogelijk verklaart dat waarom de huidige bezetting van het City Orkest maar moeilijk te vergelijken is met die van andere amateurorkesten. Onder de NSF speelden de muzikanten als salonorkest en bij Philips als theaterorkest.

Tot op de dag van vandaag is lichte muziek – amusementsmuziek – dé rode draad door het bestaan van het City Orkest. Het genre biedt aanhoudend een ruime repertoire keus, die de afgelopen decennia werd uitgevoerd in jazzclubs, café’s, sociëteiten, schouwburgen, instellingen of in de open lucht en natuurlijk in de mooie studio 1 van het MCO.

Programma 2018

Na de succesvolle concerten op 8 april voor de cliënten en hun familieleden en medewerkers van Philadelphia en 27 april het Koningsdagconcert op 27 april, heeft het City Orkest op 9 en 10 juni samen met het Goois Symfonie Orkest en de Christelijke Oratorium Vereniging een bijzonder concert gegeven. Het was een Hilversums festijn van 3 jubilerende verenigingen in het kader van Hilversum 100 jaar mediastad. Het City Orkest leverde zijn bijdrage met een gevarieerd programma met stukken van Rogier van Otterloo (1941 – 1988), een veelzijdig musicus, arrangeur, dirigent en componist van Hilversumse bodem. De muziek van de films ‘Op Hoop van Zegen’, Soldaat van Oranje, Help de dokter verzuipt, Turks Fruit en de werken München ’74 (WK voetbal) en het Rondo I, een arrangement samen met Thijs van Leer werden ten gehore gebracht. De Hilversumse solisten Martijn Luttmer mondharmonica bij Het mistige rooie beest (uit Turks Fruit) en Mirjam van der Maas, fluit bij Rondo I hadden de zaal aan hun voeten.
Na afloop van het concert verzorgde het City Orkest de muzikale omlijsting bij de nazit in de hal van het MCO met zanger Derk de Kloet met nummers van Frank Sinatra.
Het eerste halfjaar van 2018 wordt afgesloten met open repetities, met het doel meer leden te werven, zie: http://cityorkest.nl/lid-worden voor de actuele vacatures en http://cityorkest.nl/open-repetities voor de data van de open repetities.
Op 25 november 2018 vindt het grote najaarslustrum concert plaats. Het programma wordt later bekend gemaakt.

Contact

Via website: http://www.cityorkest.nl
Via Facebook: http://www.facebook.com/CityOrkest.Hilversum
Via email: cityorkesthilversum@gmail.com

Bestuur

Rody Franken: voorzitter
Nienke Holst: secretaris
Roelof Jan de Groot: penningmeester
Eline Vos: algemeen bestuurslid