Vechtstreek Symfonie Orkest

VechtStreek SymfonieOrkest, een begrip in Maarssen en omgeving.

Maarssen mag trots zijn: al meer dan 30 jaar heeft het een symfonieorkest in de gemeente. Een orkest dat nog steeds springlevend is getuige de activiteiten die er geweest zijn en nog zullen komen.

Hoe begon het?
Op 3 april 1982 werd het orkest opgericht. Jan van Amerongen, intussen ook als componist bekend, was de eerste dirigent. Later stond het orkest gedurende lange tijd onder leiding van Willem Poot en sinds 2007 zwaait Guido Müller (zie beschrijving) de dirigeerstok. De afkorting MASO zal veel Maarssenaren bekend in de oren klinken. Die naam werd na de fusie met het Utrechtse Stichts Symfonieorkest in 1966 veranderd in VechtStreek SymfonieOrkest (VSSO). De naam Vechtstreek is gekozen omdat er niet alleen orkestleden uit Maarssen, Utrecht, Breukelen, Loenen en Vleuten/de Meern meespelen; maar ook buiten Maarssen in deze regio optreden.

Masetto
Al in 1990 werd een beginnersorkest opgericht: het Masetto. Dit ensemble was tot 2017 onderdeel van de vereniging en had tot doel om beginners tot een zodanig niveau te brengen dat ze in het grote orkest mee konden spelen.

Activiteiten
In al die tijd zijn beide orkesten actief geweest in de regio. Heel belangrijk waren in 2002, 2007 en 2012 de jubileumconcerten op aansprekende locaties. Bijzonder was dat het VSSO een muziekstuk van zijn eigen dirigent vertolkte: De “Symfonia” van Willem Poot. In 2004 hebben VSSO en Masetto samen een concertante uitvoering van de opera ‘Rigoletto” gegeven. Ieder jaar geeft het VSSO één of twee concerten in Maarssen en omgeving. Het volgende concert van het VechtStreek SymfonieOrkest is al weer gepland (zie orkestagenda)

Overigens: Het orkest kan nog altijd versterking gebruiken! Heeft u een instrument “op zolder” liggen en u wilt dat weer eens oppakken? Doen! Bel of mail voorzitter Anja Ooms, die helpt u verder.
* Het VVSO repeteert iedere maandagavond vanaf 20.00 uur in “De Ark” in Duivenkamp, Maarssen-Broek.

DIRIGENT VECHTSTREEK SYMFONIE ORKEST WINT MUZIEKCONCOURS

Kent Moussault (22), sinds januari van dit jaar de dirigent van het amateur VechtStreek Symfonie Orkest (VSSO) in de gemeente Stichtse Vecht, heeft de 1e prijs gewonnen in het Hilversum Muziek Concours. Deze competitie voor de Young Conductors Award 2016 werd – in de vorm van een masterclass – van 23 juni t/m 2 juli gehouden in het Muziek Centrum van de Omroep.

Een dergelijk concours bestaat nergens ter wereld.

Voor deze wedstrijd hadden zich 25 kandidaten aangemeld (uit o.a. Nederland, België, Frankrijk en Spanje), van wie er 8 in vier rondes de gelegenheid kregen om hun kunnen te tonen. Ze stonden respectievelijk voor het Amersfoorts Jeugd Orkest, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Camerata Particolare (in een operaprogramma met Selma Harkink en Marco Bakker) en het Metropole Orkest. De finale was afgelopen zaterdag in een stampvolle zaal van het muziekcentrum.

Deze laatste avond ging de strijd tussen de Zuid-Koreaan Leonard Kwon en de Nederlander Kent Moussault. Het werd een spetterende en spannende finale met een prachtig spelend Metropole Orkest met o.a. filmmuziek. Het publiek was razend enthousiast en uiteraard waren de in de zaal aanwezige leden van het VechtStreek Symfonie Orkest blij en verrast dat Kent als winnaar werd uitgeroepen. Overigens was de jury (onder wie de dirigenten Jan Stulen, Ed Spanjaard en Roland Kieft) vol lof over beide kandidaten.

Volgens de jury is Kent zeer gemotiveerd, buitengewoon leergierig en heeft hij een mooie klankbeleving. “We hopen dat deze prijs een goede aanmoediging voor hem is, want hij is nog jong en heeft een hele toekomst voor zich”, aldus juryvoorzitter Sigrid van der Linden.

Het VSSO is zeer trots op zijn dirigent!

Overigens: er is nog steeds plaats in het orkest voor de instrumenten, hobo, trompet, trombone, (altviolen), celli en contrabassen.

Voor informatie: info@vsso.nl

Op de foto staat Kent Moussault samen de presentatrice van de slotavond Leona Philippo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail: info@vsso.nl

VechtStreek Symfonie Orkest
Dirigent:  Kent Moussault
Repetitie-avond: Maandagavond 20.00 – 22.30 uur
Aantal muzikanten: 29: 16 strijkers, 12 blazers, 1 paukeniste

Contactadres:
Joke Wegman, secretaris
E-mail: jokewegman@outlook.com

Anja Ooms, voorzitter
E-mail: anja.ooms@xs4all.nl

Website: www.vsso.nl

Klik op foto om deze scherm vullend te krijgen.